Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، همه ما به خاطر داریم زمانی را که به صدای بوقی ممتد که فراز و فرود مخل اعصابی هم داشت گوش می‌سپردیم و انتظار می‌کشیدیم که بتوانیم رایانه خود را به شبکه اینترنت متصل کنیم؛ شبکه‌ای که فقط قرار بود ۱۲ کیلوبایت بر ثانیه نیاز اینترنتی ما را تامین کند!

پیشرفت تکنولوژی و فناوری به جایی رسید که حالا کمتر از دو دهه پس از روز‌هایی که با اینترنت دیال آپ گذشتند، حالا اینترنتی پا به عرصه میدان گذاشته است که سرعت آن می‌تواند در مقاطعی به ۱۵۰ مگابایت بر ثانیه هم برسد، اما چون و چرا‌هایی نیز در این زمینه مطرح می‌شود که نیاز به تحلیل و بررسی دقیق دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایلان ماسک؛ دومین مرد ثروتمند جهان که اصالتا اهل آفریقای جنوبی است و حالا در لس آنجلس زندگی می‌کند شرکت اسپیس ایکس را راه اندازی کرده است. پیش از آن نیز مدیریت شرکت تسلا موتورز را بر عهده داشت که هردو جزو شرکت‌های پردرآمد در دنیا هستند. او به عنوان بزرگترین کارآفرین دنیا نیز شناخته می‌شود. ماسک در شرکت اسپیس ایکس بر روی پرتاب ماهواره‌ها به فضا و یافتن راهی برای زندگی انسان بر روی مریخ تمرکز کرده است. وی در جدیدترین فناوری که راه اندازی کرده است قدمی به سمت ارسال انسان‌ها به مریخ برای زندگی برداشته است به این صورت که اینترنت ماهواره‌ای استارلینک را فعال کرده و قصد دارد درآمد‌های آن را صرف زندگی انسان بر روی مریخ کند؛ درآمد‌هایی که بیشتر از حد تصور کلان به نظر می‌رسند!

اینترنت استارلینک به گونه‌ای کار می‌کند که ماهواره‌های ارائه دهنده آن در فاصله کمی از اتمسفر زمین به فضا فرستاده می‌شوند و مناطق اطراف خود در سطح زمین را به اینترنت ماهواره‌ای مجهز می‌کنند. این اینترنت تاکنون در آمریکا و برخی دیگر از کشور‌های اطرافش راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است. چندی پیش اخبار منتشر شده حاکی از آن بودند که نیم میلیون نفر استارلینک را پیش خرید کرده اند و این موضوع خبر از درآمد عظیمی که ماسک می‌تواند از این فناوری داشته باشد، می‌دهد.

آخرین تست سرعت انجام شده بر روی اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در آمریکا متوسط سرعت دانلود محتوا را از ۴۰.۳۶ تا ۹۳.۰۹ مگابایت بر ثانیه و تاخیر شبکه در استارلینک را نیز از ۳۱ میلی ثانیه در کیتیتاس واشینگتن تا ۸۸ میلی ثانیه در اتسگوی میشیگان مشخص کرده است که این رقم ۴۸۶ برابر پهن باند قدیمی در مناطق مذکور است.

استارلینک یک سرویس ارائه دهنده اینترنت ثابت است و با اینترنت همراه که به تازگی نسل پنجم آن در کشور راه اندازی شده است هیچ ارتباط و همپوشانی ندارد. تا کنون بیش از هزار ستاره دست ساز توسط اسپیس ایکس به صورت فلکی استارلینک ارسال شده و در پروژه‌های مختلف، این شرکت به ارسال ماهواره‌های جدید می‌پردازد.

استارلینک پر زرق و برقی که جیب پولدار‌ها را پرپول‌تر می‌کند و عوایدش برای از ما بهتران است

خرید گیرنده‌های استارلینک در وهله اول پای هر مشترک نزدیک به ۵۰۰ دلار آب می‌خورد و پس از آن نیز برای بسته‌های ماهانه باید ۹۹ دلار هزینه کرد؛ این یعنی اقشار کمتر برخوردار در جوامع سرعت بالای اینترنت را باید در خواب ببینند و جیب ثروتمندان جهان قرار است پرپول‌تر از قبل شود.

البته این فناوری هم مانند دیگر نوآوری‌هایی که در دنیای تکنولوژی انجام می‌شود صرفا مزیت نیست. اگر خواندن آمار و ارقامی که از سرعت و تاخیر این اینترنت منتشر شده ما را هیجان زده نکند در خواهیم یافت که این اینترنت می‌تواند معایبی هم با خود به همراه داشته باشد. ابهاماتی در پی استفاده و راه اندازی استارلینک به وجود می‌آید که شاید کمتر کسی به آن توجه کند؛ تکلیف امنیت داده‌ها با استفاده از اینترنت چه می‌شود؟ ماسک صرفا به دنبال ایجاد عدالت ارتباطی است و می‌خواهد محدودیت‌های جغرافیایی در مناطق محروم روستایی را در نوردد یا اهداف انحصارطلبانه در پس این فناوری نهفته است؟

اسپیس ایکس اعلام کرده است که قصد ندارد برای ارائه اینترنت در کشور‌ها اجباری قائل شود و سعی دارد ضمن مذاکره با کشور‌های مختلف، با تبعیت از قوانینشان به ارائه خدمات در آن مناطق بپردازد. ورود این فناوری به ایران می‌تواند فرصت باشد یا تهدید و آیا اصلا طرف خارجی حاضر به توافق با ایران برای ارائه خدمات ارتباطی خود می‌شود یا نه؟

همه این ابهامات و مسئله‌ها باعث شد که در این راستا به سراغ علی کیائی فر کارشناس و مشاور فناوری اطلاعات و امنیت رفته و با او به گفت‌وگو بپردازیم.

کاربرد‌های اینترنت ماهواره‌ای و مزایای آن نسبت به سرویس‌های اینترنتی قبلی

استارلینک در چه زمینه‌هایی می‌تواند به خوبی پاسخگوی نیاز شبکه باشد؟

استارلینک یک بستر ارتباط اینترنتی ماهواره‌ای با پوشش وسیع را در اختیار می‌گذارد؛ بنابراین در هرنقطه‌ای از زمین که امکان دسترسی به اینترنت با روش‌های رایج فراهم نباشد استارلینک می‌تواند گزینه مطلوبی باشد. مواردی مثل کشتی ها، هواپیما‌ها و حتی قطار‌ها و ماشین‌های در حال حرکت، مثال‌هایی از کاربرد‌های استارلینک می‌باشند.

از آنجایی که در استارلینک، ارتباط کاربر با اینترنت بدون وابستگی به هرگونه واسطی انجام می‌شود و عملا ISP این وسط وجود ندارد احتمالا این عامل هم باعث خواهد شد که استارلینک با استقبال بیشتری از سوی مردم روبه‌رو شود.

اینترنت ماهواره ای دو دهه پیش ظهور یافت

استارلینک چقدر می‌تواند به پیشرفت تکنولوژی کمک کند؟ آیا مصادیقی را در این زمینه می‌توان مثال زد؟

اینترنت ماهواره‌ای چیز جدیدی نیست. دو دهه قبل زمانی که بستر فیبر نوری در کشور وجود نداشت هم اینترنت کشور توسط ISP‌ها توسط ماهواره تامین می‌شد. پانزده سال قبل تجهیزاتی ارائه شد که با یک گیرنده زمینی کوچک امکان ارتباط با ماهواره اینمارست را به صورت ارسال و دریافت دوطرفه فراهم می‌کرد. این تجهیزات حتی در ایران هم وارد شد و در مواردی مورد استفاده قرار گرفت. اما بدلیل اینکه پهنای باند اینترنت ماهواره‌ای عموما خیلی گران‌تر از اینترنت به روش کابلی بود و از طرفی معمولا تاخیر در ارسال و دریافت بسته‌ها بالاتر از اینترنت زمینی بود استفاده از آن توجیه نداشت و کم کم منسوخ شد. ضمن اینکه استفاده از تجهیزات ماهواره‌ای برای اینترنت مستلزم اخذ مجوز از سازمان تنظیم مقررات رادیویی است که معمولا این مجوز به راحتی داده نمی‌شود.

اینترنت ماهواره‌ای استارلینک با فناوری‌های پیشین اینترنت ماهواره‌ای چه تفاوتی دارد؟

پروژه استارلینک از ۱۲ هزار ماهواره که در فاصله ۵۰۰ کیلومتری زمین یک پوشش کامل را به دور کره زمین ایجاد می‌کنند، ترکیب شده استو این درحالی است که ماهواره‌های مخابراتی قبلی در فاصله ۳۶ هزار کیلومتری زمین قرار دارند و به دلیل مسافت زیاد باعث تاخیر بیشتر در ارتباط می‌شدند. اما استارلینک این ضعف را برطرف کرده است.

نزدیک بودن ماهواره‌های استارلینک به زمین باعث می‌شود که امواج آن‌ها با تجهیزات کوچک و ارزان قابل دریافت باشد و در عین حال سرعت اینترنت را هم با کیفیت مطلوب ۱۵۰ مگابیت در ثانیه در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

آیا این فناوری در ایران هم مورد استفاده قرار خواهد گرفت؟

من معتقدم اگرچه دولت و مسئولان کشور، ورود استارلینک به ایران را با چشم یک تهدید نگاه می‌کنند، اما بالاخره وقتی که استارلینک، ایران را تحت پوشش ماهواره‌های خود قرار دهد مردم از آن استفاده خواهند کرد.

چرا به استارلینک به عنوان یک تهدید نگریسته می‌شود؟

دلیل آن مشخص است. استارلینک تبدیل به یک ISP داخلی می‌شود که کاربران زیادی در کشور دارد، اما می‌تواند از قوانین رگولاتوری برای فیلتر کردن سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی تبعیت نکند. این نگرانی نه تنها در مورد ایران بلکه در خیلی از کشور‌ها در مورد استارلینک وجود دارد.

گویا استارلینک اعلام کرده به قوانین محلی کشور‌ها احترام خواهد گذاشت. آیا این موضوع صحت دارد؟

بله. استارلینک اعلام کرده قصد ندارد با دولت‌ها وارد چالش شود و به قوانین آن‌ها احترام خواهد گذاشت. زیرا استارلینک در تلاش است یک شبکه فروش گسترده و به صورت رسمی در همه کشور‌ها راه اندازی کند. اما بعید است استارلینک با مسئولان کشور ما گفت‌وگویی را انجام دهد.

چرا فکر می‌کنید استارلینک با ایران وارد گفت‌وگو نخواهد شد؟

عمدتا به دلایل تحریم. تا زمانی که تحریم‌ها دایر هستند شرکت‌های آمریکایی مجاز به معامله با ایران نیستند بنابراین فروش رسمی این محصول در ایران منتفی است. علاوه بر این استارلینک به صورت رسمی در توافقنامه فروش خدمات خود استفاده از اینترنت را در ایران ممنوع خواهد کرد. مثل سایر نرم افزار‌ها و تجهیزات آمریکایی که تولید کننده آن‌ها در لیسانس خود استفاده از محصول در ایران را ممنوع اعلام کرده اند. اما با این وجود این ممنوعیت‌ها مانع از ورود استارلینک به ایران نمی‌شود بلکه تجهیزات ماهواره‌ای به وفور از کشور‌های دیگر وارد و به کار گرفته خواهد شد.

نتیجه این می‌شود که مردم از اینترنت ماهواره‌ای استفاده می‌کنند بدون اینکه روی این اینترنت امکان اعمال محدودیت و نظارت را داشته باشند.

آیا امکان ارسال پارازیت روی ماهواره‌های استارلینک وجود دارد؟

خیر. تعداد ماهواره‌های استارلینک بسیار زیاد هستند که در فاصله نزدیک به زمین قرار گرفته اند. هر گیرنده می‌تواند همزمان به چندین ماهواره متصل شود. چنانچه ارتباط با یک ماهواره قطع شود به طور هوشمند با یک چرخش کوتاه به ماهواره بعدی متصل می‌شود. از طرف دیگر فاصله ۵۰۰ کیلومتری ماهواره‌ها با زمین باعث می‌شود که امکان ارسال پارازیت روی آن‌ها مشکل‌تر شود. در هرحال به لحاظ فنی فعلا امکان ارسال پارازیت روی این ماهواره‌ها منتفی است. گزینه بعدی شاید این باشد که برخی کشور‌ها بخواهند این ماهواره‌ها را هدف قرار دهند. این گزینه هم بعید است که اتفاق بیفتد. چون هم هدف قراردادن این همه ماهواره کار بسیار سختی است و هم اینکه چالش‌ها و پیامد‌های بین المللی زیادی را ایجاد خواهد کرد.

ردیابی کاربران استارلینک مسلتزم ورود به حریم خصوصی شهروندان است

آیا امکان ردیابی کاربرانی که از اینترنت ماهواره‌ای استفاده می‌کنند وجود دارد؟

قطر هر ماهواره گیرنده ۷۰ سانتیمتر است که به طور عمود به فضا سیگنال ارسال می‌کند. ارسال عمودی سیگنال باعث می‌شود شناسایی آن کار سختی باشد. طبیعتا وقتی در یک محله تعداد زیادی همزمان در حال استفاده از اینترنت ماهواره‌ای باشند شناسایی تک تک آن‌ها کار سختی بوده و مستلزم ورود به حریم خصوصی شهروندان خواهد بود.

با وجود تمام چالش‌ها و فرصت‌هایی که ورود اینترنت استارلینک به ایران در پی خواهد داشت، می‌طلبد تا هرچه زودتر برنامه ریزی منسجم و مدونی برای کنترل صحیح این فناوری از سوی مسئولان در کشور صورت گیرد تا مانند تجربه‌های پیشین، تهدیدات اینترنت ماهواره‌ای گریبان گیر جامعه نشود.

گزارش از عطیه طالب پور

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ماهواره مخابراتی ماهواره استارلینک استارلینک اینترنت پرسرعت اینترنت ماهواره ای اینترنت ماهواره ای اعلام کرده راه اندازی ماهواره ها اسپیس ایکس کشور ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۴۱۶۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت سرعت و قطعی اینترنت در اپراتورهای مختلف

به گزارش خبرنگار مهر، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در آخرین شماره از فصلنامه این سازمان، گزارش شاخص‌های آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط به پاییز ۱۴۰۲ را منتشر کرده است که بر اساس این گزارش، سهم بازار مشترکین تلفن ثابت، تعداد خطوط شهری و روستایی، تعداد خطوط منصوبه و دایری و ضریب نفوذ تلفن ثابت اعلام شد.

سهم بازار مشترکین تلفن ثابت

شرکت مخابرات ایران (TCI) حدود ۶۶۶/‏۹۸ درصد از سهم بازار مشترکین تلفن ثابت، شرکتهای دارای پروانه FCP که ارائه دهنده سرویس‌های اینترنتی و ارتباطی ثابت هستند، ۰۱/‏۱ درصد و SERVCO تنها ۰۰۴/‏۰ درصد را در اختیار دارد.

بر اساس این گزارش از پاییز سال ۱۴۰۱ تا پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد اشتراک‌های روستایی ۳۱/‏۰ درصد کاهش داشته است اما تعداد روستاهای دارای ارتباط و تعداد روستاهای دارای تلفن خانگی ۰۱/‏۰ درصد رشد داشته است.

بیشترین آمار شکایت کاربران در حوزه ارتباطات ثابت

در این گزارش، جزئیات شکایت کاربران از خدمات ارتباطی و وضعیت شکایات ثبت شده در حوزه ثابت و سیار در سامانه ۱۹۵ اعلام شده است به طوری که ۷۵ درصد شکایات مربوط به حوزه ثابت و ۲۵ درصد شکایات مربوط به حوزه سیار است.

همچنین در این گزارش تعداد شکایات ثبت شده تلفن ثابت و تلفن همراه در ۴ دوره زمانی (سال ۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و۱۴۰۲) مورد بررسی قرار گرفته است که بر اساس آن شکایات ثبت شده تلفن ثابت و تلفن همراه با نوسان زیادی همراه بوده است.

در بخش تلفن ثابت در پاییز سال ۱۳۹۹، ۱۳ هزار و ۳۰۲ شکایت ثبت شده که در پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد ۲۰ هزار و ۷۹۷ شکایت ثبت شده است.

همچنین در بخش تلفن همراه، در پاییز سال ۱۳۹۹، ۸ هزار و ۷۴۶ شکایت ثبت شده که در پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد ۱۰ هزار و ۳۶۵ شکایت ثبت شده است.

سرعت اینترنت و قطعی در اپراتورهای مختلف

شاخص‌های کیفیت شبکه سیار از جمله سرعت انتقال داده مشترکین، میزان قطعی سرویس داده و میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده در نسل سوم و چهارم تلفن همراه در اپراتورهای مختلف طی آخرین گزارش به شرح زیر اعلام شده است.

در سرعت انتقال داده مشترکین در نسل سوم، اپراتور اول تلفن همراه عملکرد بهتری داشته است اما در سرعت انتقال داده در نسل چهارم رایتل پیشی گرفته است.

میزان قطعی سرویس داده نسل سوم در اپراتور دوم از همه بیشتر و بیش از ۰.۴ درصد است و پس از آن میزان قطعی سرویس نسل سوم در اپراتور سوم (رایتل) و پس از ان اپراتور اول است.

بررسی میزان قطعی سرویس نسل چهارم در اپراتورها نشان می‌دهد که در نسل چهارم اپراتور اول قطعی بیشتری دارد و کمترین قطعی سرویس داده نسل چهارم به اپراتورسوم (ایرانسل) مربوط می‌شود.

بر این اساس میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده 3G در اپراتور اول حدود ۹۹.۵ درصد و از دیگر اپراتورها بیشتر است و همچنین میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده 4G، در اپراتور دوم بیش از ۹۹.۵ درصد است که پس از آن اپراتور اول قرار دارد و اپراتور سوم (رایتل) ،۹۹ درصد است.

کد خبر 6093274 هنگامه فروغی

دیگر خبرها

  • نظرسنجی: تجربه شخصی شما درباره سرعت اینترنت بعد از افزایش قیمت
  • ممنوعیت تیک‌تاک به «شکاف اینترنت» سرعت می‌بخشد
  • نتیجه آزمایش نسل ششم اینترنت در ژاپن: ۵۰۰ برابر سریع‌تر از ۵‌جی
  • غول جدید ماهواره‌ای به رقابت با ایلان ماسک می‌رود
  • ژاپن بر روی اینترنت نسل۶، ۵۰۰برابر سریع‌تر از نسل۵ کار می‌کند!
  • خیز ژاپن برای اینترنت نسل ۶، ۵۰۰ برابر سریع‌تر از نسل ۵!
  • تحریم ایران علیه تعدادی از نهادها و اشخاص بریتانیایی + جزئیات | کدام مقامات انگلیس در لیست هستند؟
  • دستاورد جدیدی که سرعت اینترنت را 20 برابر می‌کند!
  • آخرین وضعیت سرعت و قطعی اینترنت در اپراتورهای مختلف
  • اینترنت رایگان برای معلم‌ها